Jeffrey Archer-Doar timpul ne va spune

În această carte, Jeffrey Archer ne duce în Anglia din perioada interbelica, in Bristol. Personajul principal este Harry Clifton, fiul unui muncitor la docuri și a unei chelnerițe, născut în anul 1920. A crescut cu ideea că tatăl lui a murit ca un erou în război. Neinteresat de școală, Harry își petrece zilele la docuri până când, motivat de mama lui, trece auditiile pentru a se alătura corului parohiei. Descoperirea vocii de tenor de exceptie va schimba cursul vieții sale. Nu numai că merge la școală, dar vocea lui îi va deschide ușile unei școli la care învață copii burgheziei britanice. Aici îi va cunoaște pe cei care îi devin cei mai buni prieteni : Giles și Deakins. Unul dintre ei este fiul lui Hugo Barrington, proprietarul companiei de transport maritim și unul dintre oamenii care cunosc adevărul despre moartea lui Arthur Clifton, care îl disprețuiește în mod deschis pe băiat din motive care vor fi relevate de-a lungul celor aproape cinci sute de pagini.
„Doar timpul ne va spune” este primul volum din seria familiei Cliffton este o saga de familie în care urmărim aventurile membrilor familiei Clifton. Ei sunt oameni umili care luptă pentru o viață mai buna, trăiesc poveștile lor de dragoste, eșecurile, eforturile și bucuriile lor. Cunoaștem visele și aspirațiile lor, vom vedea cum circumstanțele îi forțează să aleagă, uneori cu disperare, dar de multe ori pentru că nu au de ales. Și toate aceste alegeri vor stabili cursul existenței lor.
În carte intalnim o varietate de personaje, cu obiective și circumstanțe diferite, care ascund propriile lor povești și toate sunt legate într-un fel sau altul.De exemplu, vom vedea cum viața lor se intersectează cu Barrington, o familie bogată care deține o companie de transport maritim, unde lucrează cea mai mare parte a oamenilor din Bristol, sau Moș Jack, un om care trăiește într-o rulotă, în apropiere de port și care își ascunde trecutul.
Romanul il are ca personaj principal Harry Clifton pe care îl cunoaștem de la naștere, până când împlinește douăzeci de ani. Este un tânăr umil care datorită talentului său scapă de munca grea ca docher în port. În ciuda greutăților economice, Maisie, mama lui Harry va face totul pentru a se asigura că copilul ei va profita de oportunitățile pe care le are.
Cartea e construită ca un puzzle, iar autorul dezvăluie treptat, capitolul după capitol, perspectiva fiecărui personaj. Asumându-și riscul de a se repeta, ne face să retrăim povestea, să vizualizăm aceeași scenă din unghiuri diferite. A

cțiunea este situată între anii 1919 – 1940, Jeffrey Archer nu este pierdut în labirintul istoriei, lipit de generalități despre contextul politic care vor conduce la al doilea război mondial.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.