Legenda lalelei

Numele de lalea(tulip)vine la cuvantul cuvantul persan “dulband” adica „turban” Lalelele cresc in Turcia de multa vreme, dar abia la jumatatea secolului al XVI-lea au ajuns in Europa, prin intermediul ambasadorilor olandezi.
Pe timpul Sultanului Ahmet 1703-1730, cultivarea ori vanzarea lalelei in afara Istanbulului, era considerate crima si se pedepsea cu exilul. Laleaua avea pe atunci valoarea ei in aur. Planta acesta pe care strainii o considerau un fel de crin rosu, era considerata in Turcia mai valoroasa decat orice.
Incepand cu anul 1700 in Istanbul se tine Festivalul lalelelor, ce are loc, an de an intre 10-20 aprilie.
In vremurile de inceput, in timpul Festivalului, se aranjau in gradini sute de vaze cu lalele colorate, alaturi de colivii in care cantau pasarelele si lampi care luminau in noapte. Era o adevarata feerie. Vizitatorii isi asortau hainele cu aceste superbe haine.
Legenda spune ca prin anul 1200, pe vremea Imperiului Otoman, un tanar, Printul Farhad s-a indragostit de o fecioara Sirin (dragut). O pasiune puternica ii mistuie pe cei doi, fecioara ii spune ca il iubeste dar iubirea lor era insa imposibila, pentru ca tanara fusese promisa altui barbat.
Printul Farhad pleaca in munti si acolo este mintit ca iubita lui a murit. Disperat si distrus, calarindu-si calul se arunca de pe niste stanci inalte, zdrobindu-si trupul. In fiecare loc unde s-au imprastiat stropii sai de sange, au rasarit niste flori rosii, cu corole in forma de turban. Erau lalele. Florile rosii ca focul, au negru la baza petalelor, simbol al inimii Printului, arsa de pasiune.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.