Legenda florilor de salcâm si proprietățile lor!

Cuvântul salcâm provine din turcă si inseamnă buchet,ciorchine,se regăseste si in bulgară și greacă. La noi exista si alte denumiri ale salcâmului ca de exemplu acăț sau rug.

Salcamul a fost considerat un simbol al longevității și veșniciei si protector al iubirii. Obiceiul evreilor de a pune salcam la morminte reprezenta credința lor în nemurire. Salcamul era arborele sacru al zeitei razboiului.. Se spune ca zeita Isis a găsit trupul lui Osiris ucis de fratele lui în trunchiul unui salcâm intact. Arabii foloseau răsina salcâmului la prepararea gumei arabice,folosită la prepararea vopselor și adevizilor.

Marea bogatie a salcâmului o reprezintă însă frumusețea,parfumul și valențele terapeutice ale florilor sale. Acestea sunt folosite in farmacie,parfumuri dar si ca aromatizant. Din ele albinele produc cea mai apreciată miere.

Florile de salcam sunt comestibile atat naturale cat si uscate sau ca tinctură. La țară pe timpul bunicilor nostri se făceau clătite sau gogosi cu flori de salcâm. Mierea de salcâm e foarte căutată pentru faptul ca nu se zaharisește. Este una rara deoacere perioada de inflorire a salcâmului este una scurtă de doar o săptămână iar albinele abia se dezmorțesc pentru a putea zbura din floare in floare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.