Betty Mahmoody-Numai cu fiica mea!

Un destin dramatic asupra caruia absurdul confruntarilor religioase, sociale si politice de la sfarsitul secolului nostru isi pune amprenta. O femeie tenace – americanca Betty Mahmoody, ostatica a propriului sot – lupta cu deosebit curaj pentru libertatea ei si a fiicei sale, sfidand toate obstacolele si prejudecatile unei lumi.

Betty Mahmoody este medic și mama a trei copii. Moody este al doilea soț al ei si este iranian. În luna august 1984, cei doi merg impreuna cu fiica lor Mahtob in Iran pentru o vacanță de două săptămâni. Betty este reticenta la început, dar este asigurata de către soțul ei că va fi doar pentru două săptămâni. Odată ajunsi în Iran, Moody o informează pe Betty că nu se vor mai întoarce în Statele Unite.
Betty in încercarea de a scăpa din Iran merge la Ambasada SUA pentru ajutor ,unde afla ca poate părăsi țara, dar fara fiica ei, deoarece în Iran, tatăl are custodia legală. Refuză să plece fără Mahtob și se întoarce la casa pe care trebuie să o împartă acum cu rudele sotului . Prinsa în capcană și nefericită este maltratata atât de soțul ei cat și de familia lui .Este urmărita tot timpul și există puține oportunități să intre în contact cu cineva din afara casei. Chinul durează cam doi ani.Cu ajutorul unui om de afaceri iranian reușește în cele din urmă sa fuga în SUA cu fiica ei sub un nume fals pentru o viață nouă!
Structura generală a cărții oferă o perspectivă detaliată a vieții de zi cu zi a femeilor iraniene. Cartea umple cititorul de tristețe și furie. Asprimea cu care sunt tratate femeile din țările musulmane și privarea lor de libertate radicală este ilustrată în mod semnificativ de un poem pakistanez scris de Kishwar Naheed.

Dacă vrei să vorbești,
pedeapsa este moartea.
Dacă vrei să fii crezuta,
taci , inchide toate u
șile
și arunca cheia.
Dacă vrei să plângi,
scufundă-te în râu.

Autorul isi invata cititorii să creadă ca nu exista cuvantul imposibil. Daca există o voință atunci există si o cale. Aspectele discutate în roman sunt foarte relevante și astăzi, în special în țările din lumea a treia.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.