Tipuri de temperamente!!!

De fapt, există patru temperamente de bază:

două predominant introvertite (melancolic și flegmatic) și două predominant extrovertite (sangvin și coleric).
      Cel care a verificat știinţific teoria celor patru temperamente a fost Hans Eysenck. Testul lui îţi oferă posibilitatea să evaluezi nivelul unui singur temperament.
În continuare, veţi descoperi trăsăturile specifice fiecărui tip de temperament.1. Coleric                                                                                                             
a. Puternic. Colericii sunt în general persoane puternice și dure. Încă din vremea copilăriei, nu se vor speria de pedepse.
b.  Agresiv. Temperamentul coleric este cel mai agresiv dintre toate temperamentele. Colericii au tendinţa de a se impune altora. Deseori le place să discute în contradictoriu, de aceea se ceartă mereu și găsesc întotdeauna o mulţime de argumente.
c. Insensibil. Colericii sunt adesea insensibili la nevoile și simţămintele celorlalţi. Ei vor face declaraţii aspre, fără să le pese că aduc lacrimi sau tristeţe celor din jur.
d. Energic. Colericii au multă energie. Când această energie este canalizată corect, pot fi foarte eficienţi și productivi.

      2. Sangvin                                                                                                             
a. Sociabil și deschis. Sangvinii personifică termenul de „extrovertit”. Ei sunt prietenoși, vorbăreţi și sensibili la nevoile celor din jur. Oamenii se simt bine în preajma lor.

b. Neatent. Sangvinii își uită repede prietenii pentru că nu sunt atenţi, nu se concentrează. Ei sunt seduși și încântaţi ușor de orice noutate – obiect, eveniment sau persoană –, care apare în faţa lor. Copiii sangvini renunţă adesea la ceva ce tocmai au început, pentru altceva care le-a atras atenţia. 

c. Împrăștiat și neorganizat.Gospodinele sangvine par femei foarte
neglijente din cauza incapacităţii lor de a se organiza. Un conducător sangvin face de obicei multe greșeli din neatenţie.
d. Voios, vesel și fără grijă. Sangvinii sunt de obicei optimiști, bine dispuși și expresivi, în special atunci când sunt în mijlocul altor oameni. 

    3. Melancolic                                                                                                         
a. Îngrijorat și emotiv. Melancolicii au o puternică energie emoţională. Ei tind să fie tensionaţi, încordaţi, îngrijoraţi. 

b. Creativ. Melancolicii sunt potriviţi pentru cercetare, arte, scrieri, filosofie. Ei se pricep la orice lucrare care necesită rezolvarea problemelor și/sau crearea unor lucruri. 

c. Conștiincios și perfecţionist.Melancolicii au în general o conștiinţă strictă și autoritară. Dacă nu-și urmează cu exactitate conștiinţa, ei vor avea puternice simţăminte de vinovăţie.

d. Capricios, gânditor și sensibil.Melancolicii sunt de obicei oameni foarte sensibili. Ei nu pot să tolereze critica și suferă când sunt insultaţi, dispreţuiţi sau desconsideraţi. 

  4. Flegmatic                                                                                                          
a. Calm, comod și nepăsător.Temperamentul flegmatic este cel mai calm și împăciuitor dintre cele patru temperamente. Flegmaticii nu le cauzează altora dureri sufletești și nu rostesc cuvinte pripite, pe care să le regrete mai târziu. 

b. Cu tact și diplomaţie. Flegmaticii sunt buni împăciuitori. Lor nu le place să vadă alţi oameni certându-se sau bătându-se. Ei sunt buni diplomaţi. 

c. Politicos, amabil, liniștit. De obicei, persoanele cu temperament flegmatic vorbesc foarte rar și acţionează încet, parcă lenevesc tot timpul. Chiar dacă sunt foarte ocupaţi, chiar dacă își îndeplinesc toate sarcinile, flegmaticii întotdeauna lasă impresia că nu se ocupă cu nimic.

d. Flexibil. Flegmaticii se obișnuiesc repede cu oamenii și situaţiile noi. Ei colaborează cu oricine și se acomodează rapid la schimbările de orice fel. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.